De koepelgevangenis, in Breda beter bekend als ‘de koepel’, staat leeg. Wie een goed voorstel voor het gebouwencomplex heeft, kan deze gevangenis met zijn bijgebouwen overnemen van het rijk. Maar wat zijn de mogelijkheden van dit monumentale complex? En hoe zit het met het publieke belang?

Om over deze vragen na te denken werkte de eigenaar mee aan het initiatief van Architectuur Lokaal genaamd ‘Olifantenkooi / Fil Kafesi’. Dit is een kennisuitwisseling tussen jonge Nederlanse en Turkse ontwerpers en ontwikkelaars. In 5 teams bogen zij zich over de mogelijke toekomst van dit complex en dit leidde tot verfrissende ideeën.

Van het onder water zetten van de koepel tot een educatiecentrum op het gebied van duurzaamheid. En van een markthal tot een wereld op zich waar geld verboden is. Maar wat alle teams gemeen hebben is de moeite met het feit dat het Rijksvastgoedbedrijf het gebouw met zijn enorme koepel simpelweg verkoopt en daarmee een private bestemming zou krijgen. Kun je zo’n groot en belangrijk gebied wel aan de hoogste bieder verkopen?

Lees verder bij de bron stedenintransitie.nl

Gelabeld met → 
Deel →