Vrijdag 4 april zijn in Amsterdam de officiële openingen verricht van twee herbestemmingsprojecten. Na drie jaar van voorbereiding opent Faralda NDSM Kraanhotel Amsterdam haar ‘deuren’. Ook de eerste fase van De Hallen Amsterdam wordt officieel geopend. Twee monumenten die een nieuwe bestemming hebben bereikt.

Faralda NDSM Kraanhotel
Met de herbestemming van de rijksmonumentale kraan krijgt Amsterdam op het bovenste platform in het Faralda NDSM Kraanhotel het enige en hoogste jacuzziterras met een fantastisch uitzicht over het IJ en de stad Amsterdam. Overnachten op 50 meter hoogte kan in de drie designhotel suites, die in de kraan zijn ondergebracht. Een tweede leven voor de laatst overgebleven kraan op de werf van de voormalige Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam-Noord. Dat was de droom van initiatiefnemer van het Faralda NDSM Crane hotel, Edwin Kormann-Rudi.

Voormalige Tramremise
De voormalige Tramremise in Amsterdam West opent de eerste fase van de herbestemming, de Passage. Na bijna twintig jaar van voorbereiding heeft stichting TROM (Tramremise Ontwikkelings Maatschappij) deze mijlpaal bereikt. Met hulp van bewoners en ondernemers uit de buurt, en stadsdeel West. Tramremise de Hallen behouden en ontwikkelen als werkend hart van de buurt. Dat is de missie van André van Stigt, architect en initiatiefnemer van stichting TROM.

Betrokken bij de herbestemming van beide monumenten
De herbestemming van de twee monumenten in Amsterdam is voor ons als Restauratiefonds eveneens een mijlpaal. Sinds 2012 ondersteunen wij initiatiefnemers met een financiering speciaal voor grootschalige restauraties en herbestemmingen. Na de introductie krijgen meerdere rijksmonumenten een nieuwe bestemming mede met behulp van de laagrentende lening, de Restauratiefondsplus-hypotheek. Monumenten die vaak lange tijd op een beeldbepalende plek leegstaan kunnen met deze inzet in stand worden gehouden. De durf en creativiteit van de initiatiefnemers is de belangrijkste schakel in de doorgaans lange trajecten om monumenten een nieuw leven te geven. Het geloof van Edwin Kormann-Rudi en André van Stigt in de eindbestemming is vandaag beloond.

NDSM-Kraan-830x467

Bron: Restauratiefonds

Gelabeld met → 
Deel →