Op 21 mei wordt de Pieter van Vollenhovenprijs uitgereikt aan de eigenaren van het Hotel ‘Huis van Bewaring’ in Almelo. Professor mr. Pieter van Vollenhoven reikt de prijs zelf uit aan de eigenaren Jørgen en Liesbeth van der Pot. De prijs drukt de waardering uit voor de wijze waarop zij het monument een nieuwe bestemming hebben gegeven.

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds.

In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtengoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven geven.

Doorzettingsvermogen

Het doorzettingsvermogen van de eigenaren Jørgen en Liesbeth van der Pot is de grootste kracht geweest in het herbestemmingsproces. In 2004 kochten zij het pand aan de Marktstraat in Almelo. De eerste aankoop was het kopstuk van de voormalige gevangenis, dat toen al negen jaar leegstond. Zij realiseerden daarin de eerste vijf Bed & Breakfast kamers. In de jaren die volgden kochten zij ook het cellencomplex, de cipierswoningen en de directiewoning. Inmiddels is het Huis van Bewaring een hotel met 21 kamers. Met veel inzet kreeg het robuuste monument in het centrum van Almelo een nieuwe bestemming. Het geloof van de twee gedreven initiatiefnemers in de eindbestemming van het Huis van Bewaring wordt beloond met de prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van € 10.000. De eigenaren moeten dit geld besteden aan het behoud van het monument.

Monumenten die wachten op een nieuwe bestemming zijn veelal verloren zonder de inzet van initiatiefnemers die de uitdaging aangaan om een monument te kopen, te restaureren en exploitabel te maken. Met deze prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, krijgt het behoud van monumenten door herbestemming extra aandacht.
Jury

De jury bestaat uit prof. mr. Pieter van Vollenhoven, de heer prof. drs. Fons Asselbergs, mevrouw drs. Edith den Hartigh, mevrouw drs. Isja Finaly en de heer Camille Oostwegel. Organisator van de Pieter van Vollenhovenprijs is het Nationaal Restauratiefonds.

Bron: Erfgoedstem

Gelabeld met → 
Deel →