De gemeente Echt Susteren kan rekenen op een bijdrage van de Provincie Limburg van maximaal € 500.000,00 voor de restauratie en herbestemming van het voormalig ‘Kloosterhof’ in Sint Joost tot zorgappartementen.

Gedeputeerde Noël Lebens spreekt zijn waardering uit over de plannen: “Wij vinden het belangrijk dat ons cultureel erfgoed voor de toekomst behouden blijft. Het is daarbij extra waardevol als zo’n karaktervol gebouw een nieuwe maatschappelijke functie krijgt. Het mooie van dit project is dat bij de restauratiewerkzaamheden ook leerlingen uit het restauratievak worden betrokken.”.

De voormalige kloosterhoeve zal worden verbouwd tot een zogenaamd Thomashuis. Een Thomashuis biedt een beschermde veilige woonomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij wonen samen in het wooncomplex met een zorgechtpaar dat toeziet op de dagelijkse begeleiding en zorg. De gemeente Echt Susteren draagt zorg voor de aanleg van hoogwaardige groenvoorzieningen grenzend aan de Kloosterhof

Het gebouw is een restant van het rond 1300 gestichte Caulietenklooster. Rond het midden van de 14de eeuw zouden zich hier enkele oud-Tempeliers gevestigd hebben. Later werd het bewoond door franciscanen. In de loop van de 18de eeuw verviel het kloostergebouw tot een boerenhoeve, in 1781 eigendom van Jan Paul de Plevits. De venster- en deuropeningen in de voorgevel zijn 19de-eeuws. In 1969 is de boerderij gerestaureerd. De huidige bouwkundige staat van de voormalige kloosterhoeve maakt restauratie op korte termijn noodzakelijk.

Bron: Limburg.

Gelabeld met → 
Deel →